Vad ska tant rösta på? – när fina ord leder till massmord

TANTRÖSTAPÅ

Svenskarna har i generationer matats av media och skola med en extremt ensidig och ofullständig bild av historien. Detta är ett av de främsta skälen till att så många av oss har svårt att identifiera hot mot vårt folk idag.

Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar nutiden kontrollerar det förflutna – George Orwell

Vad ska tant rösta på?

I en komedi-sketch från 90-talet med Robert Gustavsson och Henrik Schyffert driver man med hur vanliga tyskar kunde rösta på ”nazisterna”. Schyfferts karaktär intervjuar en äldre dam spelad av Robert Gustavsson, som är på väg att rösta i det tyska valet i Lübeck 1932.

Vad ska tant rösta på? Frågar Schyfferts karaktär. Nazisterna! svarar damen bestämt.

Schyffert avbryter henne och försöker vänligt förklara på ett barns språk att liberalerna är de goda som vill ta hand om människor och ge alla vad dom behöver. Medan i nazisternas program ingår folkmord och slänga barn i ugnar.

Trots flera övertalningsförsök insisterar den gamla gumman envist att rösta på nazisterna.

Skratten döljer vår egen okunskap

Sketchen är rolig, dels för att den är så förenklad, givetvis hade inte nazisterna något politiskt program för att slänga barn i ugnar. Och dels är den rolig för att den speglar vår egen okunskap över hur någon på den tiden kunde rösta för vad som idag anses vara historiens mest ondskefulla politiska rörelse.

När jag gick i skolan fick vi se filmer, höra föreläsningar och se på hemska bilder kontinuerligt i flera år, om förintelsen och nazisternas övergrepp på judar. Men lärarna (precis som media) var livrädda för att visa vad som kunde uppfattas som positivt med Adolf Hitler och hans parti av tyskarna på den tiden.

Det var på något sätt underförstått, att om man visade vad som tilltalade människor med denna ideologi, skulle alla svenska elever efteråt springa ut med hakkors och började döda minoriteter.

När vackra ord leder till massmord?

Däremot den ideologi och politik som obestridligen lett till de värsta och mest omfattande folkmorden i mänsklighetens historia under 1900-talet – kommunismen, avhandlas istället knappt alls. Det tas varken upp i skolor eller filmer i någon större omfattning. Vanligaste förklaringen från de styrande till ”vad som gick fel” är:

”Kommunismen fungerar egentligen, den har bara aldrig praktiserats på riktigt”

Kommunisterna i Forna Sovjetunionen hade givetvis inte heller Gulags, förintelseläger och påtvingad massvält i sina program innan ”ryska revolutionen”, men det var ändå konsekvenserna av deras idéer. Istället talade de om ”arbetarnas rättigheter” och att ”stå upp mot förtryck”.

I mångt och mycket samma budskap som svenska ”arbetarpartier” använder sig av idag.

Berätta för Stalin, han vet inte vad som händer här

Svenskar som vuxit upp med bilden av att ondska enbart existerar på en sida av den politiska skalan. Att folkmord enbart föregås av schablonmässiga figurer som hämtade ur en serietidning, vars budskap alltid handlar om hat mot judar eller andra ”särskilt utsatta grupper”:

”De kan aldrig föreställa sig att ”de goda” har onda avsikter, särskilt inte mot den egna befolkningen.”

En av de få filmer som berättar om kommunisternas folkmord i Forna Sovjetunionen är filmen ”Stalin” med Robert Duvall i huvudrollen från 1992. I en scen där en journalist reser med tåg genom Ukraina under folkmordet i ”Holodomor”, ropar en av de svältande kvinnorna mot tåget ”berätta för Stalin om vårt lidande, han vet inte vad som händer här”.

En förenklad sketch om vår tid – vad ska tant rösta på?

Om vi skulle göra om sketchen jag nämnde inledningsvis om cirka femtio år från nu, med samma koncept och uppbyggnad, kanske det skulle låta så här. En man intervjuar en äldre kvinna som är på väg att rösta i riksdagsvalet någonstans i Stockholm 2018.

Vad ska tant rösta på frågar mannen? Vaddå tant, kalla mig hen, svarar kvinnan och fortsätter, på sossarna såklart.

Mannen avbryter henne och förklarar med en myndig röst, att sossarna vill ju förinta hennes folk och byta ut det mot billiga arbetare och röstboskap från tredje världen. Han fortsätter medan hon funderar; det finns ju andra partier som är nationalistiska, dom vill stoppa folkutbytet, skapa folkgemenskap, bevara vår kultur och sätta folket först.

Jaha du menar såååå, svarar kvinnan. Ja, hen var på väg att rösta på dom onda, svarar mannen och frågar igen; så vad ska hen rösta på? Sossarna, fortsätter hen att insistera på.

Vad vi måste berätta för våra efterkommande om vår tid

När vi berättar om de styrandes övergrepp från vår tid om femtio år ska vi inte försöka att förenkla den eller förvränga den på samma sätt som de styrande gör med vår historia idag. Våra efterkommande måste lära sig att de mest vidriga och människofientliga idéerna oftast presenteras med ord om medmänsklighet, alla människors lika värde och jämställdhet.

Vi får falla hän till grova förenklingar om varför de styrande hade ett sånt grepp om befolkningen. Vi måste presentera deras idéer precis som dom har presenterat dom, och förklara på djupet varför dom alltid leder till misär, splittring och i slutändan folkmord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s