Sluta skitposta och skapa en episk berättelse

Varje gång du publicerar ett inlägg på sociala medier likt Twitter eller Instagram, har du ett val mellan att dela något hjärndött, eller att använda plattformen som ett verktyg för att uppnå dina mål och skapa något episkt.

Innan någon kallar mig för en hycklare vill jag påpeka att detta inlägg är lika mycket riktat till mig själv som någon annan med samma beteende. Likt många andra av min generation (GenX) var jag initialt väldigt skeptiskt till Facebook och senare Twitter och Instagram.

När jag väl hade gett upp mitt motstånd och skapat konton på samtliga av dessa plattformar, började jag publicera bilder och kommentarer mest för att det var roligt, för att jag reagerade på andras inlägg eller för att höja mitt ego med någon bild från gymmet eller av en välkomponerad maträtt.

Hur använder de få personer jag följer sina plattformar?

Det är väldigt få konton jag följer idag oavsett plattform, av det enkla skälet att jag inte vill ha en massa onödigt skit i mitt flöde, och för att jag vill se material som inspirerar mig och gör mig bättre. Jag tycker även om att följa andra framgångsrika människors utveckling, där de berättar om såväl framgångar som bakslag.

Victor Pride bakom den numer nedlagda bloggen ”Bold & Determined” gav sina följare rådet att se varje inlägg som en del av att större konstverk eller en seriös bok. Att varje inlägg ska präglas av såväl kontinuitet som kvalitet så att du kan gå tillbaka och följa inläggen från början som en del av en helhet. Detta skapar både större behållning för dina följare och gör det lättare för dig att använda samma material i andra sammanhang.

Vad vill du att dina barnbarn ska tycka?

Nu vet jag inte hur mycket av det vi skapar online idag som kommer att finnas tillgängligt när mina barnbarn växer upp, men det är ändå ett bra tankeexperiment. Skulle du vilja att de kunde se inlägg i stil med ”fan vad ont jag fick i magen efter tacobordet igår” eller repliker som ”håll käften din jävla tönt” på någon annans lika korkade inlägg?

Eller skulle du vilja att de hittar bilder på när du kommer i mål efter ett ”Tough Spartan Race”? En dikt om kärleken till din hembygd? Eller varför inte ett tidlöst råd om vikten av en stoisk hållning och minimalistiskt leverne? Personligen vill jag att mina barnbarn ska känna förundran och beundran när de ser inlägg som visar hur jag levde.

Hur skapar man material för en episk berättelse?

Ytterligare ett råd från Paul Waggener som är en annan konstnär och författare som jag haft kontakt med och följer, är att om du vill kunna publicera episka inlägg så måste du leva ett episkt liv. Detta kan ta sig olika uttryck beroende på dina mål. Men om du satsar på att bli en av världens starkaste män är det rimligt att många av dina bilder, videos eller artiklar handlar om dina största utmaningar, lärdomar och segrar från din träning.

Om ditt mål är att bli präst kan det vara att skriva om dina upplevelser under bön, vid altaret eller visa bilder från din pilgrimsfärd. Givetvis ska vi inte leva episkt bara för att ha något att dela på sociala medier, det vore höjden av narcissism. Men om du ändå vill dela med dig för att inspirera andra, är det en fördel om din livsstil är i linje med vad du publicerar.

Nu börjar ett nytt kapitel i mitt skrivande, fotande och filmande

Trots att jag själv varit långtifrån ett föredöme i denna fråga, och trots att jag själv följer väldigt få andra konton, har jag lyckats samla ett hyfsat antal följare på varje plattform, åtminstone för så nischade ämnen jag tar upp. Men efter flera år slarviga och impulsivt skrivna kommentarer på Twitter, dåligt genomtänkta bilder på Twitter och så vidare, har jag nu bestämt mig för att börja publicera mer medvetna inlägg på samtliga plattformar.

Detta betyder inte att det inte kommer slinka med något korkat emellanåt eller att jag postar någon bild som jag senare inser var undermålig. Men jag ska åtminstone göra mitt bästa för att leverera högre kvalitet till mina följare och skapa ett arv av material som jag inte skulle skämmas över om mina barnbarn läste det.

Tyvärr tillhör slösurfande och korkade inlägg på nätet närmare regeln än undantaget, därför hoppas jag att detta inlägg och mitt framtida skrivande kan inspirera andra att också höja nivån på sina kreativa utlopp, om inte annat än för att jag ska hitta fler spännande konton som är värda att följa. Tagga gärna mig med @ernstrobertalmgren på ditt eller någon annans inlägg om du tycker det är något jag borde följa. Väl mött!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s