Fem lärdomar om massans psykologi från min tid i politiken

Merparten av min ungdom gick åt till politiskt arbete, bland annat som ungdomsordförande, ideolog, skribent och chefredaktör. I slutet av 2006 lämnade jag officiellt partipolitiken för gott, här presenterar jag några av mina lärdomar.

Den som vill veta mer om min politiska bakgrund kan läsa om mig på vänstervridna Wikipedia eller ännu bättre höra intervjun med mig på Svegot.se där jag även berättar om varför jag lämnade.

Under min tid som politisk representant och ungdomsledare, hann jag lära mig mycket om massornas psykologi som du även kan applicera på opinionsbildning, i traditionell marknadsföring eller för att vinna över enskilda individer till din sak.

1. Folk vill inte ha sanningen – de vill ha rätt

”Ge mig fyra år att undervisa barnen och den säd jag har sått kommer ingen lyckas rycka upp med roten – Vladimir Lenin”

Confirmation bias eller bekräftelsefel, är vad som styr de flesta människors åsikter inom politiken, från vänster till höger.

Detta går ut på att vi ofta söker information som bekräftar vad vi redan tror på och avfärdar det som inte styrker våra övertygelser. Grunden för dessa läggs ofta i våra tidigaste år.

Vänstern valde i slutet av 60-talet att börja infiltrera media och skolorna, vilket visade sig vara oerhört framgångsrikt (läs mer om marschen genom institutionerna).

Detta eftersom de flesta barn spenderar sammanlagt mer tid åt skolan och msm än med sina egna föräldrar.

”Varför det idag finns fler fritänkare i den politiska högern”

Detta är anledningen till att de flesta fritänkare idag finns inom ”högern”, det vill säga den minoritet som lyckats bryta sig ur barndomens och mediernas programmering.

Det är även anledningen till att det är lättare att övertyga människor genom att appellera till åsikter de redan har, än att introducera nya åsikter och fakta. Detta är varför Moderaterna med Reinfeldt i spetsen lyckades vinna över väljare från sossarna genom att omstöpa partiet till ett ”arbetarparti”.

Om du önskar vinna över nya människor till din världsbild eller övertyga dem om värdet av en tjänst du erbjuder; måste du antingen hitta en gemensam ståndpunkt ni redan delar och använda som ankare. Eller argumentera för din åsikt utifrån deras eget perspektiv.

2. Social Proof är kung – vad en kändis eller mainstreamkälla säger

”Förenta staterna har blivit en plats där professionella underhållare och atleter blir misstagna för människor vars åsikter betyder något – Robert A Heinlein”

När vi inte är insatta i ett ämne väljer vi att förlita oss på dem som msm hänvisar till som experter. Detta är i grunden en sund instinkt eftersom ingen människa har möjlighet att sätta sig in i allt.

Men för dem som är politiskt medvetna och står utanför åsiktskorridoren är detta givetvis frustrerande, eftersom genomsnittsväljaren ofta slår dövörat till om du inte hänvisar till någon som vänstermedierna valt att lyfta fram.

Ännu mer frustrerande med detta är att många får sina åsikter från skådespelare och kändisar som i sin tur måste bedyra sin trohet till liberalism och vänstern för att få jobb i Hollywood som varit dominerat av vänstern sedan 60-talet.

Detta är egentligen inget nytt, då bröd och skådespel använts sedan romarriket för att kontrollera massorna. Detta är även anledningen till att företag betalar enorma belopp för att få kändisar att använda deras produkter.

Om du vill övertyga någon som inte delar dina åsikter, är det av stor vikt att du kan hänvisa till trovärdiga källor. Ännu bättre om du kan hitta källor som åtminstone delvis står nära dem i andra frågor.

3. Människor bryr sig i första hand om sig själva – ”aha, upplopp i Malmö, men där bor inte jag”

”All business is local – Okänd”

Folk tar gärna ställning för utsatta människor i andra länder långt bort, eftersom det inte kostar något, och för att de får ”godhetspoäng” för visad omtanke om grupper med väldigt lite gemensamt med dem själva.

Men om det uppstår en typ av nödsituation, i en stad i samma land som dem själva, vill de inte gärna ta ställning eftersom de då kan förväntas ställa upp i verkligheten och faktiskt prestera något, eller riskera kritik på hemmaplan.

När det kommer till konflikter på hemmaplan väljer de flesta att undvika eller fly problemen i den mån de kan, eller bara välja den sida som är starkast och tryggast för stunden.

Detta är samma mekanism som gör att väljare oftast bara tänker på de närmsta fyra åren när de röstar, och inte på konsekvenserna för nästa generation. De flesta fokuserar på vad som gynnar dem själva på kort sikt.

Miljörörelsen har till viss del lyckats gå runt detta genom att fokusera på värdesignalering: om du engagerar dig för klimatet får du godhetspoäng för din ”vakenhet” och för att du följer erkända trender (se tidigare punkt om social proof) som bekräftas av såväl de flesta politiker som i massmedia och filmer.

Detta går tillbaka till talesättet ”all business is local”. Oavsett vad du argumenterar för, försöker sälja eller vinna sympatier för, använd argument som har en lokal förankring. Om din åsikt inte har stöd av msm, är det av stor vikt att personen du försöker övertala förstår att detta är något som kommer påverka dom på kort sikt – direkt eller indirekt.

4. Människor vill känna sig moraliskt rättfärdigade oavsett politik

Skurkaktighet bär många masker; ingen är så farlig som godhetens mask – Washington Irving

All politik är i någon mån identitetspolitik eftersom varje parti bygger sina program på att gynna en eller flera grupper framför andra.

Men eftersom väldigt få vill bli ansedda som själviska eller illasinnade, måste alla partier låtsas som att de tror att deras politik kommer gynna alla lika mycket.

Detta är en anledning till att invandringskritiker haft svårt att slå igenom, deras politiska motståndare har kontinuerligt utmålat dem som oempatiska. Att värna om den egna befolkningen är nämligen inte lika accepterat, eftersom de enligt rådande narrativ står lägre i offerhierarkin.

Om du vill vinna massorna måste du ha en politik som åtminstone ger sken av att gynna så många som möjligt lika mycket. Detta är en anledning till att jag själv tröttnat på partipolitiken.

När den svenska mannen går och röstar tänker han givetvis på vad som är förmånligt för honom de närmsta fyra åren, men han vill även kunna försvara sitt val för frugan och kollegorna (trots att röstning är anonymt).

Oavsett om du försöker sälja en tjänst eller produkt, eller bara försöker förändra någons världsbild till din egen, se till att den moraliska aspekten är starkt förankrad i din pitch! Desto fler som påverkas positivt av ditt förslag eller tjänst, desto lättare blir det att argumentera för.

5. Ditt sätt att kommunicera är lika viktigt som vad du kommunicerar

Det finns en optisk illusion för varje person vi möter – Ralph Waldo Emerson

I USA har det på senare år pågått en debatt inom främst högern om vad som är bra ”optik”, det vill säga; vad ser bra ut vid demonstrationer, men även om vad som låter bra i debatter och så vidare. Detta är en diskussion som ofta lyst med sin frånvaro i den svenska högern.

Här finns det två aspekter att ta i beaktande för nya spelare som vill vinna många väljare, kunder eller följare:

  1. Den första är att ha en enkel plattform som är lätt att minnas och tilltalar så många som möjligt inom den demografi du vill nå.
  2. Den andra aspekten är att den måste vara anpassad till den kulturella kontext du verkar i. I boken ”Praktisk retorik” går Göran Hägg bland annat igenom saker som fungerar i USA, men som ofta får en motsatt effekt i ett land som Sverige.

Donald Trump hade givetvis en bred plattform för sin valkampanj, men det enda majoriteten kommer minnas är ”build the wall” som handlar om att stoppa massinvandringen från Mexico. Ett enkelt men kraftfullt budskap symboliserat av en mur för att skydda landet.

Vad gäller hans strategi att vara överlägsen, gapig och självgod, fungerade där, eftersom folket i USA överlag är mer positiva till den typen av övermod (se även kända amerikaner som Muhammed Ali). I Sverige lutar vi mer åt Stig Helmer (på gott och ont).

Jimmie Åkesson är ett bra exempel på hur man kan appellera till det svenska lynnet (oavsett vad man tycker om hans politik). Att vara ödmjuk, försiktig och balanserad (nästan tafat). Även sossarna har förstått detta (Se Stefan Löfvens skenbart folkliga valfilm från 2018).

Ditt budskap eller försäljningspitch påverkas av enormt många fler faktorer än själva innehållet. När Obama vann valet i USA visade flera undersökningar att enormt många som röstade på honom inte hade en aning om vilka politiska frågor han stod för.

De röstade på honom för att han var karismatisk och för att han var svart – vita röstade för att godhetssignalera, svarta för att ta sin egen sida.

När du ska lansera en politisk plattform, en affärsverksamhet eller en social kampanj, kom ihåg att din publik påverkas av faktorer som; din klädsel, ditt tonläge, fysiska hållning, eventuella symboler, din bakgrund, etnicitet, kön, vilka du associeras med och mycket mer – var redo att bli granskad och dömd in i minsta söm!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s