Hur du snabbt blir skarpare än dina konkurrenter inom ditt område – 5 tips

De flesta känner till vikten av att diversifiera sina tillgångar (lägg inte alla ägg i samma korg). Men de missar ofta vikten av att diversifiera sina färdigheter.

Att bli en av de bästa i landet inom ett yrkesområde eller intresseområde kan ta en livstid. Men om du vill bli skarpare än dina konkurrenter på samma nivå finns det många små förbättringar du kan göra på andra områden som ger stora resultat snabbt.

De råd jag ger här är inte bara applicerbara inom ditt yrkesliv, men även i ditt personliga nätverk och i relation med kvinnor.

Kombinera färdigheter

Föreställ dig att du är chef för ett grossistföretag, du söker en arbetare för att vara avdelningschef på ditt lager. Du har två sökande med lika lång erfarenhet av lagerarbete, men bara en av dem har gott en kurs i ledarskap. Vem väljer du?

Samma sak om du dejtar två kvinnor, båda är lika vackra, men bara en av dem är bra på att laga mat. Jag tror du fattar poängen.

Ibland är du bara en färdighet ifrån att krossa dina konkurrenter.

Lär dig ett nytt språk

Vi lever i en alltmer globaliserad värld, på gott och ont, detta gäller kanske framförallt marknaden som blivit mer global. Om du kan två eller bara ett extra språk utöver engelska och svenska, har du omedelbart en fördel framför dina konkurrenter.

Lär dig att tala inför publik

Allt fler jobb idag, inte minst tack vare automatiseringen, kräver sociala färdigheter. Om du kan presentera ditt eget, eller någon annans företag inför en publik, eller bara inför en mindre grupp av kunder – har du en edge som många idag saknar på marknaden.

Många anser fortfarande att deras värsta rädsla efter att dö, är att tala inför en publik. Men det finns en uppsjö av kurser och toastmasters där du kan gå med för en spottstyver, övervinna din rädsla och på sikt bli en mästare i social kompetens.

Gå en kurs i ledarskap

De flesta ”vanliga arbetare” bryr sig inte om att öva på sitt ledarskap, eftersom de inte är ledare ännu – detta är ett misstag. På de flesta arbetsplatser utmärker sig en liten procent ganska snabbt genom att ta initiativ, ge förslag på lösningar och genom att föregå med gott exempel (hålla tider, anstränga sig etc).

Den som har vad som krävs av en ledare, i stort eller smått, kommer snabbt kunna klättra i karriären och bli uppmärksammade av såväl sina medarbetare som av kunder och sina chefer.

Lär dig copywriting

Copywriting handlar egentligen om konsten att skriva för att sälja. Det kanske låter tråkigt, men faktum är att detta är något du sannolikt gör hela tiden, oavsett om det är i skriven eller muntlig form. När du är på en arbetsintervju, dejt eller skriver en presentation till din blogg eller profil på Fb – så säljer du dig själv och dina egenskaper (vare sig du vill eller inte).

Att kunna skriva kraftfulla, övertygande och inbjudande texter är något som kan ge dig en skjuts i karriären från första mejlet till din arbetsgivare, till din första kund och hela vägen till maktens korridorer.

Bonus: bemästra din stil och hälsa

Detta är något många förbiser, särskilt i jantelagens Sverige. Men oavsett vad din mamma sa om att ”utseendet inte spelar någon roll”. Är sanningen den att du och alla andra fortfarande dömer omgivningen efter utseende i första hand. Vackra människor är generellt sett mer framgångsrika, får fler möjligheter, jobberbjudanden och dejter.

Om vi bortser från extrema exempel som anabola bodybuilders och fotomodeller, så har män och kvinnor med en snygg fysik och bra hygien även en bättre hälsa än genomsnittet. Om du förmedlar en god hälsa och indirekt en bra arbetskapacitet blir du automatiskt mer attraktiv både på den ekonomiska och den sexuella marknaden.

Lycka till!

En kommentar på “Hur du snabbt blir skarpare än dina konkurrenter inom ditt område – 5 tips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s