Låt oss sprida ett evangelium av styrka under 2021

För mitt inre ser jag hur individer och grupper av män sprider ett evangelium av styrka.

Vår kultur inklusive ”nyhetsmedier”, skolorna, multinationella företag med mera, är sedan decennier tillbaka marinerade i budskap om defaitism, svaghet och självförakt.

Vi kan inte slå på tvn, besöka ett köpcentrum, scrolla på sociala medier eller ens gå till biblioteket utan att bli överrösta av lögner om vad och vilka vi är.

Men i allt detta mediabrus har det blivit allt svårare för enskilda grupper och intressen att nå ut specifikt med sina egna idéer och budskap. Därför vänder sig alltfler företag och politiker till enskilda ”influencers” med en trogen publik som kan uppmana sina följare att lyssna på dem.

För i en konsumtionskultur där allting tycks kretsa kring profit, blir sökandet efter ”det äkta” och auktoriteter som går att lita på och bygga relationer med, mer viktigt än någonsin.

Måste en influencer vara något dåligt?

När vi tänker på ”influencers” ser vi framför oss uppmärksamhetshoror på Instagram som gör reklam för smink och raggar donationer från törstiga betahannar.

Men sanningen är att vi alla är influencers i någon grad, oavsett om vi vill eller inte. Vi influerar våra familjer, våra vänner, kollegorna på jobbet och till en väldigt liten grad – även människor som ser oss på gatorna.

Det lättaste sättet att influera andra idag är via sociala medier, där nästan vemsomhelst med något intressant att säga kan nå tusentals, och ibland mångdubbelt fler, trogna följare. Frågan är hur du vill influera andra?

Vill du vara killen som skyltar med sina oöppnade paket av Batman figurer (limited edition). Med popcornsmulor i skägget och ölburken på magen medan han recenserar den förlängda versionen av Avengers?

Den där snubben som skyltar med sin lilla ironiska mustasch och delar med sig av sina tårar efter senaste Starwars-trilogin?

Eller sojapojken som visar upp sin tatuering av Greta Thunberg i kvällspressen och berättar för alla om hur han steriliserat sig själv för att rädda klimatet?

Eller…..

Vill du vara mannen som visar upp sin medalj efter att ha klarat av ett Spartan race eller ett triathlon? Ett exempel på viljestyrka och en attraktiv fysik som inspirerar andra män att göra samma sak.

Mannen som kan visa upp sitt diplom efter avklarad läkarexamen, redovisa hur ditt företag äntligen går med vinst eller hur du lyckats bygga ett andligt/religiöst samfund i ditt samhälle?

Mannen som driver sin egen gård tillsammans med en stor familj som han försörjer och förvarar, lär sina söner att jaga och har en vacker och trogen hustru som ser upp till honom?

Du leder utvecklingen genom att leva ett liv som andra vill leva

Det kan emellanåt vara effektivt att sabla ned dina fiender (verbalt) för verkliga eller påstådda brister, men i slutändan är det inte kritikern som skapar trender eller bestämmer agendan.

Den som lever likt alla andra får oftast samma resultat som alla andra. Men de som vågar gå utanför sin bekvämlighetszon och utmana status quo, är de som höjer ribban och inspirerar andra till att tro på att de också kan göra samma sak.

När vi gör vår egen personliga utveckling till vårt budskap slår vi två flugor i en smäll, vi skapar ett bättre liv för oss själva, samtidigt som vi inspirerar andra att göra samma sak. Och aldrig förr har det varit lika gångbart.

Det har aldrig varit lättare för en svensk man att höja sig över massan än idag

Endast 36% av svenskar tränar styrketräning regelbundet (ofta bara en till två gånger i veckan) varav flera av dessa procent är kvinnor. Bara 38% av män har någon form av eftergymnasial utbildning, och endast 12% av män driver eget företag (oftast med mindre än tio anställda).

Jag har ingen statistik över hur många män som ägnar sig åt personlig utveckling, att förbättra sin sociala kompetens, att kunna tala ett främmande språk eller andra liknande extrakunskaper, men jag kan ge en kvalificerad gissning och säga att detta är ännu mer ovanligt (läs Hur du snabbt blir skarpare än dina konkurrenter).

Reaktionära män nöjer sig ofta med att sitta och gnälla över hur olyckligt det är att han blivit född på denna tid och plats, och tröstar sig med att han i en annan tid säkerligen hade varit en korsriddare, viking eller karolin.

Men för att parafrasera Jack Donovan:

Om du inte klarar av att bli en man av betydelse i vår tid och på vår plats, hade du garanterat inte varit någon man av framgång i någon tidigare generation.

En tid av stora hinder och stora möjligheter

Finns det stora hinder för maskulina män med sunda värderingar att leva som de vill i vårt land idag? Onekligen, vi lever i en tid av censur, verklighetsförnekande präglat av en överväldigande antivästlig och antimaskulin propaganda (som jag tog upp i inledningen).

Men vi lever även i en tid med där det är lättare att få kontakt med likasinnade, nå en stor publik, publicera böcker, skapa videos, spela in musik, skriva artiklar, starta företag, designa kläder med mera, än någonsin förr.

Älskar du musik men hatar skiten de spelar i radio? Starta ditt eget band och ge ut din egen musik online. Älskar du böcker, men får kväljningar av Bonniers utbud, skriv och ge ut din egen bok på ett alternativt förlag, eller skapa ett eget (se mitt tidigare inlägg).

Är du trött på alla feminiserade flugmän i din omgivning? Gå med i en grupp som den jag var med och skapade detta år på Facebook ”Maskulint Utbyte” (om du lever upp till kraven).

Vad jag arbetar för och vill se mer av under nästa år

För mitt inre ser jag hur vi dränker det rådande narrativet med våra egna narrativ. Hur individer och grupper av män sprider ett evangelium av styrka, stolthet och identitet genom sociala medier, på kampsportsklubbar, i fikarum och vandringsleder – och överallt där vi kan nå ut!

Hur vi tar tillbaka våra roller som söner, fäder, äkta män, bröder och ledare. Hur vi inspirerar och lyfter varandra till att bli vad vi alltid var menade att bli.

Att vi som medvetna män plockar upp våra för(fäders) fanor och fortsätter deras strävan att nå längre än föregående generationer. Inte bara i kultiverandet av samhället, men i kultiverandet av oss själva – i kropp och ande!

Väl mött bröder – nu visar vi vad vi går för!

Se även min nyårshälsning på Youtube

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s